Під палючим сонцем: типові помилки тих, хто засмагає на пляжі

Під палючим сонцем: типові помилки тих, хто засмагає на пляжі

1. Не можна засмагати, якщо ви приймаєте певні ліки. Ви навіть не уявляєте, як багато медичних препаратів підсилюють чутливість шкіри до сонця і підвищують ризик опіків. У чорний список входять більшість контрацептивів, ретиноїди, протимікробні, протиалергічний, гіпоглікемічні (знижуйте рівень цукру в крові) і сечогінні препарати, а також деякі біологічно активні добавки, що містять звіробій і бергамот. Так що для тих, хто проходить той або іншої курс лікування краще залишатися в тіні. До речі, це також відноситься і до тих, хто недавно зробив процедуру пілінгу або шліфування шкіри.

2. Не варто сподіватися на те, що одяг врятує від усіх проблем. Деякі тканини дійсно мають ефект, схожим з SPF. Але тільки рівень їх захисту буде порівнянний із засобами з індексом SPF від 5 до 15. До речі, багато що залежить і від кольору тканини. За даними американських дослідників, тонка біла бавовняна майка дає захист, яку можна порівняти з фактором SPF 4, а ось синя - вже з SPF 18. Світлий денім відповідає фактору SPF 18, а темний - SPF 166 (хоча цього і важко повірити). Ну а модні влітку прозорі матеріали взагалі не варто покладатися, так як вони вільно пропускають сонячні промені. Одним словом, сонцезахисний засіб потрібно наносити навіть під плаття або футболку, коли ви відправляєтеся на пляж.

3. Забудьте на час про парфумовані засоби. Трохи водостійкої косметики - будь ласка (якщо з нею ви відчуваєте себе впевненіше), але парфуми, навіть дуже і дуже улюблені - відкладіть в сторону. Розпилення його на шкіру може призвести до нерівномірної пігментації, а це нікому не потрібно! Більше того, постарайтеся уникати сонцезахисних засобів з дуже сильними і яскравими ароматами, вони здатні привести до алергії і зіпсувати всю відпустку.

4. Наносьте сонцезахисний засіб на обличчя і тіло і не забудьте про волосся. Ультрафіолет руйнує пігмент волосся дуже швидко і безжально. Від тривалого перебування під прямими променями, пасма можуть потьмяніти і потоншати. Тому «косметична» схема перед виходом на пляж повинна включати три етапи: нанесення крему на тіло, обличчя і на пасма та шкіру голови.

5. Не піддавайтеся спокусі їсти на пляжі все підряд, а точніше все, що продається в пляжних барах. Краще запастися корисними «перекусами» заздалегідь. Деякі речовини, що містяться у фруктах і овочах, допомагають організму протистояти шкідливому впливу сонячних променів. До них відносяться каротиноїди, вітамін С і вітамін Е. Це відмінні антиоксиданти, які допомагають боротися з вільними радикалами, що прискорюють процес старіння шкіри. Так що заморити черв'ячка з користю можна апельсином, морквяним соком, сендвічем з житнім хлібом.

6. Велика помилка - нанести перед виходом на пляж крем з SPF і пролежати там до вечора, ні разу не оновивши захист. Пам'ятайте, що, як правило, «препарати від сонця» з будь-яким індексом SPF діють приблизно протягом двох годин. А хімічні фільтри розпадаються вже через півтори години перебування на сонці і стають менш ефективними. Ось чому кожні дві години, а то й частіше, якщо ви спітніли або відвідали водойму, потрібно повторно наносити крем або молочко. І це правило стосується навіть тих препаратів, які заявлені, як водостійкі.

Наверх