Прогноз після видалення гемангіоми.

Прогноз після видалення гемангіоми. 28/10/2014

Гемангіома може утворитися на будь-якій частині тіла дитини. Невеликі гемангіоми, які не ростуть, не змінюються або ростуть дуже повільно (з ростом дитини), до того ж такі, які розташовані на частинах тіла, схованих одягом, і не несуть загрози здоров'ю дитини, часто не приносять значних незручностей дитині. Такі гемангіоми можуть турбувати батьків тільки естетично і не вимагають невідкладного лікування. До того ж такі гемангіоми можуть розсмоктатися протягом декількох років.

Але досить часто гемангіома може бути непоодинокою, бути схильною до швидкого зростання як за площею, так і вглибину тіла, вражати життєво важливі органи (утворюватися біля ока, на статевих органах і т.д.), займати дуже велику площу тіла, особливо якщо вона утворилася на голові (обличчі). Такі гемангіоми необхідно лікувати, застосовувати рекомендовані лікарем методи терапії, постійно перебувати під наглядом лікаря.

Пройти лікування і дотримуватися всіх рекомендацій – це значна праця, але чимало зусиль необхідно прикласти і в період реабілітації після лікування. Догляд після закінчення курсу терапії повністю залежить від того, які процедури проводилися і які методи видалення застосовувалися. Наприклад, після кріодеструкції рани загоюються протягом 3-4 тижнів, а після обробки гемангіом лазером практично не залишається видимих слідів проведення процедури, хіба що може тільки спостерігатися незначне посиніння.

Незалежно від методу видалення існують загальноприйняті вимоги, які необхідно виконувати. Серед них: уникати прямого впливу сонячних променів (у разі лазерної обробки проведення процедури в період активного сонця протипоказано), не піддавати зону обробки термічному впливу.

Варто пам'ятати, що можливе виникнення нових гемангіом або рецидивів. Лікар не може передбачити та відвернути цей процес. Необхідно уважно стежити за шкірою малюка і виконувати всі вимоги фахівця.

Також слід звертати увагу на будь-які судинні зміни на шкірі не тільки малюків, а й дорослих. Незначне почервоніння, ознаки судинних порушень можуть бути первинними симптомами серйозних захворювань, таких як, наприклад, купероз, системна червона вовчанка та ін.. Детальніше про найпоширеніші проблеми шкіри ви зможете ознайомитися в наступних публікаціях.

У разі виявлення підозрілих симптомів варто негайно звернутися до лікаря, на очний огляд або отримати дистанційну консультацію за допомогою TELEDERM.

Наверх