Тактика діагностування гемангіоми та судинної мальформації

Тактика діагностування гемангіоми та судинної мальформації 16/10/2014

Під час огляду пацієнта спеціаліст перш за все повинен вивчити анамнез проблеми. Важливе значення має така інформація, як: коли саме вперше було помічено новоутворення та чи змінювалося (росло чи зменшувалося) до моменту огляду.

Гемангіому досить часто помилково називають судинною мальформацією. Володіючи анамнезом, спеціаліст навряд чи помилиться, оскільки гемангіома і судинна мальформація відрізняються в своїй природі. Зокрема, проліфірувати (збільшуватися за площею, розростатися) може тільки гемангіома. Судинна мальформація не розростається, проте може змінюватися в об’ємі.

Щодо того, коли з’явилося новоутворення, і гемангіома, і судинна мальформація можуть з’явитися (проявитися) як після народження, так дитина може вже народитися із новоутворенням. Судинна мальформація може бути вже сформованою, проте не проявитися в момент народження немовляти.

Якщо почнуть з’являтися перші ознаки судинного новоутворення, слід звернути увагу на проліферацію. Якщо площа змінюватиметься, то утворилася гемангіома. Якщо площа залишається фіксованою, то утворилася судинна мальформація. Відповідно лікування і прогнози в залежності від того, яке новоутворення було діагностовано, будуть відрізнятися.

Також існують певні диференційні параметри гемангіоми і судинної мальформації:
1) Розвиток гемангіоми має декілька фаз (стадій), на відміну від судинної мальформації, яка є вродженим пороком розвитку судинних сплетінь і стадій розвитку не має, збільшується пропорційно росту дитини;
2) В 99% випадків судинну мальформацію діагностують ще при народженні, а гемангіома в 70% випадків з’являється протягом перших 2-4 тижнів з моменту народження;
3) Гемангіома (у 60% випадків) і судинна мальформація (у 90% випадків) утворюються на голові та шиї;
4) За кольором новоутворення мають переважно червоне забарвлення. Гемангіома на першій стадій має яскраво-червоний колір, іноді із фіолетовим відтінком. Судинна мальформація переважно не дуже яскрава, проте її особливістю є те, що в стані емоційного стану дитини (якщо дитина плаче, судинна мальформація стає яскравішою, на холоді новоутворення синіє).

Слід пам’ятати, що не варто займатися діагностуванням самостійно та сподіватися на регресію проблеми (зменшення прояву ознак, іноді до повного зникнення симптомів). Прогноз у протіканні новоутворення буде найбільш позитивним у випадку, коли лікування розпочати якомога раніше та дотримувати всіх рекомендацій лікаря. Сьогодні завдяки новітнім технологіям та досягненням у діагностиці консультацію лікаря ви можете отримати, не виходячи із власного помешкання. Вам достатньо мати доступ до мережі Інтернет та якісну фотокамеру. На сайті telederm.com.ua ви можете звернутися до висококваліфікованого фахівця та отримати необхідні рекомендації щодо лікування.

Наверх