Гемангіома. Первинні клінічні прояви.

Гемангіома. Первинні клінічні прояви. 08/10/2014

Перш за все слід пам’ятати, що в залежності від того, коли саме почала формуватися гемангіома, будуть спостерігатися характерні перші клінічні прояви на шкірі дитини.

Якщо при народженні на шкірі немовляти виявлені округлі плями чи папули яскраво-червоно кольору, то це є ознакою гемангіоми, яка зародилася, поки малюк був всередині матері.

Також характерними проявами гемангіоми можуть бути м’які підшкірні вузлики чи пухлинки, виступаючі над рівнем шкіри. Під час пальпації в цих зонах може відчуватися пульсування та підвищена температура у порівнянні із оточуючою шкірою.

Бувають випадки, коли дитина народжується недоношеною. Тоді на фоні вираженого ціанозу (синюшності) шкірних покривів перші ознаки прояву гемангіоми можуть не бути виявленими.

У випадку, коли гемангіома починає формуватися вже після народження дитини, гемангіома з’являється у вигляді точкової красної папули або плямки невеликого розміру (1-3 мм).

В такій ситуації відповідальність лежить на батьках, оскільки саме вони мають звернути увагу на зміни, які відбуваються, та вчасно звернутися до лікаря. Адже пляма переважно продовжує збільшуватися в розмірах, що призводить до ускладнення подальшого процесу лікування гемангіоми.

Найголовніше, що варто пам’ятати, це те, що гемангіома може виникнути на будь-якій частині тіла (як на шкірі, так і на слизовій). Тому слід дуже уважно оглядати малюка, особливо звертати увагу на частини, які мають найбільшу вірогідність бути враженими гемангіомою:
1. Область обличчя – 56%;
2. Голова – 9,6%;
3. Нижні кінцівки – 9,4%;
4. Шия – 5%;
5. Верхні кінцівки – 4,4%;
6. Спина – 4%;
7. Грудна зона – 3,6%;
8. Тулуб – 3,1%;
9. Живіт – 1%;
10. Статеві органи – 1%.

Варто пам’ятати про те, що важливим являється своєчасне звернення до лікаря. Але бувають випадки коли не можливо відвідати спеціаліста у медичному закладі. Для рішення цієї проблеми сьогодні існує дистанційна діагностика.

Наверх