Профілактичні заходи в боротьбі з меланомою

Профілактичні заходи в боротьбі з меланомою

Меланома - одне із найбільш небезпечних видів раків шкіри, оскільки при цій недузі метастази можуть проникати і в інші частини тіла. Пізнє виявлення захворювання приводить до негативних прогнозів. Та як показує практика, вчасно діагностована меланома виліковна у 95 % випадків.

Майже у половини людей, що захворіли меланомою, утворення виникали в місцях, де родимок не було. У такому випадку з'являються утворення у вигляді чорних, абнормальних чи патологічних наростів, які інколи важко відрізнити від звичайних родимок. У третини пацієнтів меланома розвивається з існуючих родимок, тому важливо звертати увагу на будь-які зміни у зовнішньому вигляді, кольорі та розмірі пігментних утворень.

Також дуже важливо дотримуватися певних профілактичних заходів:

1. Мийтесь м'якою губкою. Це допоможе зменшити травмування родимок та запобігти їх переродженню.

2. Заходьтесь на сонці не більше 2 годин. Засмагайте або до 11 ранку, або після 17, і не ближче чим 4 м від води - так ви не станете жертвою подвійної дози ультрафіолету за рахунок променів, що відбиваються.

3. Видаляйте "незручні" родимки. Ті, що ростуть в зоні, яку ви часто голите, або ті, що труться одягом. Та не видаляйте самостійно!

4. Не вискубуйте волосся з родимки. Краще таку родимку видалити раз і назавжди, а не регулярно травмувати.

5. Забудьте про солярій. Дія ультрафіолету там сильніша сонячного в 20 разів.

6. Рахуйте родимки. Через 1-2 місяця після літньої відпустки перерахуйте родимки. Якщо з'явилось більше 15 або загальна кількість родимок перевищила 50, не затягуйте з консультацією у дерматолога.

Наверх