Акліматизація: симптоми, профілактика і лікування наслідків

Акліматизація: симптоми, профілактика і лікування наслідків

Зміна клімату може зіпсувати довгоочікуваний і необхідний відпочинок. Так що ж потрібно знати, щоб з'явитися на курорт у всеозброєнні і не допустити негативного впливу клімату на свій організм?

Симптоми акліматизації

В першу чергу потрібно розуміти, що акліматизація може наздогнати не тільки в далеких країнах, але і на рідних просторах. Чим далі ви живете від місця, яке хочете відвідати, тим імовірніше, що організму доведеться непросто.

Часто, зіткнувшись з акліматизацією, ми не розуміємо, що відбувається і приписуємо погане самопочуття застуді, отруєння або теплового удару. Для того, щоб розпізнати акліматизацію «в обличчя», потрібно вивчити її симптоми.

1. Іноді прояви адаптації організму до нового клімату, дійсно схожі на застуду: підвищується температура, з'являється нежить, першіння в горлі, слабкість.

2. Вас долає сонливість або ж, навпаки - безсоння. Тому обов'язково зверніть увагу на будь-які порушення сну.

3. Цілком можливі запаморочення та втома.

4. Акліматизація може супроводжуватися ослабленням імунітету, і, як наслідок - загостренням хронічних хвороб.

5. Порушується робота травної системи і шлунково - кишкового тракту. Можливі нудота, запори і діарея.

6. У той час, коли організм перебудовується, підвищується ймовірність теплового удару і перегріву.

7. Ви можете стати дратівливою, повільною і втратити апетит.

Як знизити негативні наслідки акліматизації

Що ж потрібно зробити, щоб захистити себе і повноцінно відпочити?

Вільного часу у сучасної людини не так вже й багато і відпустка зазвичай триває не більше двох тижнів. А в разі акліматизації, добре б, щоб не менше. Тому що організм може адаптуватися до нових умов від 2 днів до тижня. Це потрібно обов'язково враховувати, особливо збираючись на інший кінець світу.

Крім цього, добре було б мати можливість заздалегідь перейти на час тієї країни, яку ви плануєте відвідати. Звичайно, працюючій людині зробити це не так просто, але можна зрушувати час потроху: на годину пізніше лягати, на годину раніше вставати - в залежності від того, під який графік вам потрібно підлаштуватися.

Фізичні навантаження перед відпусткою потрібні не тільки для того, щоб ефектно виглядати в купальнику. Справитися з акліматизацією вони теж допомагають. Організму буде легше впоратися, якщо ви будете в хорошій формі.

Тримати себе в тонусі допоможуть також правильне харчування і вітаміни. Проконсультуйтеся з лікарем, щоб він призначив курс вітамінів, які корисно пропити перед подорожжю.

Не зайвим буде підготуватися не тільки «зсередини», а й зовні. Якщо ви збираєтеся активно приймати сонячні ванни, то непогано б трохи засмагнути заздалегідь, щоб уберегти шкіру від опіків, а себе - від теплового удару. Не забувайте про креми і спеціальні засоби з SPF. Якщо у вас буде тривалий переліт, то в літаку пийте якомога більше води, щоб не допустити зневоднення. А від вживання алкоголю варто відмовитися.

У перші дні відпустки не потрібно занадто проявляти активність. Заплануйте екскурсії і всі заняття, пов'язані з фізичними навантаженнями, на середину або останні дні «канікул». Для початку варто розслабитися і допомогти організму адаптуватися до нового середовища. Побільше гуляйте, але при цьому відкритого сонця краще уникати.

Якщо ви зіткнулися з акліматизацією, то в перші дні необхідно відмовитися від алкоголю і дегустації страв місцевої кухні, якщо вона далека від того, до чого ви звикли. Не варто мучити шлунок жирною, надмірно солоною і смаженою їжею.

Спека успішно продовжує акліматизацію, тому намагайтеся триматися в тіні, а в номері користуйтеся кондиціонером. Якщо на вулиці прохолодно, то відкривайте вікна. Свіже повітря піде вам на користь.

Подорожуйте, отримуйте насолоду та будьте здоровими!

Наверх