Shellac небезпечний для здоров'я

Shellac небезпечний для здоров'я

Шанувальникам шелаку (Shellac) слід бути обережнішими: використання ультрафіолетових променів в процесі сушіння покриття таїть в собі ризик серйозного захворювання.

Що таке шелак

Shellac - прекрасна альтернатива лаку, створена для тих, хто хоче зберегти ідеальне покриття нігтів протягом довгого часу. Таке покриття являє собою гібрид відразу двох засобів для нігтів, а саме звичайного лаку і гелю для моделювання. Від першого йому дісталася техніка нанесення, зовнішній вигляд і багата кольорова палітра. Від другого - неймовірна стійкість. Покриття шелак може триматися на нігтях до трьох тижнів без змін. Єдине, що буде видавати «вік» манікюру - відросла ділянки нігтя біля основи.

Техніка нанесення шелаку трохи хитромудра, тому проводиться процедура в салонах, здійснити її вдома без особливих приладів буде важко.

Важливим етапом є процес шліфування, який дозволяє вирівняти нігтьову пластину і зняти зайві «задирки» і «горбки». Рівна поверхня - запорука міцного зчеплення лаку з нігтем. Наступний етап - знежирення, після якого на ніготь наноситься особливе базове покриття. Воно захищає ніготь від шкідливого впливу пігментів кольорового шару і дозволяє поліпшити зчеплення лаку з нігтьової пластиною. Далі в два шари наноситься вже кольорове покриття. Головна відмінність шелаку від звичайного лаку - після кожного шару ніготь просушують протягом хвилини під ультрафіолетовою (в деяких випадках LED-) лампою. Полімеризується і закріплюється покриття виключно після впливу променів. Завдяки такій сушці шелак вже повністю засихає по закінченню процедури, і ви можете не боятися, що покриття змаститься або на ньому залишаться якісь сторонні сліди. Загалом покриття нігтів шелаком займає близько 15 хвилин.

Що стосується зняття шелаку, то цю процедуру також краще довірити майстрам, а не проводити самостійно. Ацетоном покриття зняти не так просто. Хоча якщо дуже потрібно, то можна - тоді для цього необхідно просочити ватний диск розчином, обмотати їм ніготь і закріпити фольгою; через хвилин 10 можна буде зішкребти шелак. Але будьте обережні, при такому способі велика ймовірність того, що ви пересушите ніготь. У салоні ж шелак знімають спеціальним розчином, який діє набагато м'якше, правда шліфування нігтя від залишків покриття буде досить травмуючої процедурою.

Відзначимо, що шелак вважається гіпоалергенним покриттям, так як не має запаху і не містить толуолу, дібутілфталана, формальдегіду і його смол в складі.

Чим небезпечний шелак

Шелак вкрай шкідлива для нігтя процедура. Вважається, що таке покриття дуже агресивно впливає на нігтьову пластину. До того ж процеси шліфування й полірування можуть сильно травмувати ніготь. Всі ці маніпуляції і правда здатні стончити ніготь, але виключно той відрізок, на який вони спрямовані. Тобто повністю змінити структуру нігтя назавжди їм не під силу. Місяць-два без шелаку і нігті знову придбають звичний вигляд.

Інший момент, який викликає суперечки - процес сушіння шелаку, який відбувається під спеціальними лампами. Деякі вчені стверджують, що ультрафіолетова лампа, яка використовується для сушки кожного шару покриття, може бути небезпечною для здоров'я. До такого висновку нещодавно дійшли фахівці американської організації, що займається проблемами раку шкіри. Дослідження показали, прилади, що використовуються в салонах надають канцерогенний ефект. Ризик захворіти украй невеликий, але списувати його з рахунків не варто. Тим більше одна з найпоширеніших форм недуги вражає якраз шкіру рук і область навколо нігтів.

Як убезпечити себе

Перша і основна порада - давати нігтям відпочивати. Якщо ви регулярно робите шелак, то кращим рішенням буде раз в півтора-два місяці робити перепочинок і на пару тижнів переходити на звичайне або лікувальне покриття. Тим більше, що на тонких і зламаних нігтях шелак тримається набагато гірше, ніж на здорових.

Щоб максимально захистити себе від шкідливого впливу ламп, медики рекомендують скористатися перед процедурою сонцезахисним кремом для рук з фактором SPF не менше 15. Інший варіант - вибирати салони, які застосовують для закріплення покриття не ультрафіолетові, а LED-лампи, які вважаються більш безпечними.

Наверх