Як захистити шкіру від емоцій?

Як захистити шкіру від емоцій?

Запалення, подразнення, акне, почервоніння, стягнутість, свербіж, а в серйозних випадках лупа, екзема, нейродерміт - ось неповний перелік реакцій шкіри на стресові ситуації. І якщо очі - дзеркало душі, то шкіра - відображення наших емоцій. Їх вплив на епідерміс зрозумілий: клітини шкіри у людського ембріона мають спільне походження з клітинами головного мозку. Так що ці два органи в деякому роді близькі. І якщо один переживає важкі часи, то інший приходить в бойову готовність, щоб його захистити. Інакше кажучи, віддає всі сили «брату». Цим пояснюється погіршення стану шкіри в періоди стресу. На думку дерматологів така напруга діє як лещата. Вона сковує активність клітин і позбавляє їх належної кількості кисню. При хронічному стресі через це підвищується концентрація вільних радикалів. І починаються різні збої. Наприклад, порушуються судинні реакції, ми червоніючи через будь-яку дрібницю. Шкіра стає сухішою, до кінця дня з'являється стягнутість. Це ознаки зневоднення: клітини пошкоджені вільними радикалами і не можуть утримувати вологу. Часто в моменти стресу з'являється свербіж шкіри обличчя, тіла, голови - це реакція нервових закінчень.

Саме тому тема стресу стала сьогодні однією з головних в косметології та дерматології. «Ще б пак, адже каскад окислювальних реакцій, що виникають в епідермісі, коли ми впадаємо в паніку, старить нас з тією ж інтенсивністю, що і ультрафіолет», -впевнені дерматологи. Але якщо від сонця рятують сучасні захисні фільтри, то як бути зі стресом?

Згадайте про тісний зв'язок епідермісу і головного мозку - мало що так розслабляє розум, як масаж обличчя, приємний аромат, дотик найніжнішого крему, занурення в теплу ванну і легкий подих вітру. Також важливо внести зміни у свій раціон харчування та спосіб життя.

Використовуйте спеції</>

Завдяки теплій та маслянистій природі, мускатний горіх – це спеція-антистрес номер один. Його разом з корицею часто пропонують в кав'ярнях. Але додавати мускатний горіх можна не тільки в каві. Він чудово доповнює різні види чаю, а також десерти і основні блюда. Але все добре в міру: в день не варто вживати більше чайної ложки мускатного горіха.

Робіть самомасаж перед сном

Перед сном за годинниковою стрілкою втирайте топлене вершкове, кунжутне або оливкове масло в сім точок: центр долонь, центр стоп, заглибинку на грудях, дзеркальну їй точку на спині (шостий хребець), а також місце на лобі. Робіть такий антистрес-масаж кожен раз після напруженого дня або коли ви збуджені. Це допоможе вам заснути і зробить сон спокійним, глибоким і по-справжньому відновлюючим.

Пийте трав'яні чаї

Через високий вміст танінів міцний зелений чай бадьорить сильніше чорного чаю і кави. Краще замінити ці напої на ромашковий антистрес-чай, тепле молоко з медом і корицею, теплу воду, а також апельсиновий, морквяний, виноградний соки з м'якоттю. Що стосується алкоголю, то замість легких напоїв (наприклад, пива) краще вибрати міцний алкоголь в невеликих кількостях або гаряче вино зі спеціями.

«Утепліть» своє меню

Антистрес-їжа повинна бути теплою і маслянистою. Сироїдіння, голодування, вегетаріанство з недостатнім вмістом білка (бобів і горіхів) протипоказано. Навіть фрукти краще їсти приготовленими. Наприклад, яблука і груші можна запікати, а банани - підсмажувати.

Насолоджуйтесь життям, будьте спокійними, залишайтеся молодими та красивими.

Наверх