Літній відпочинок: ризики для здоров’я

Літній відпочинок: ризики для здоров’я

Нарешті офіційно настало літо, а це значить, що усі з нетерпінням чекають довгоочікувану відпустку. Для багатьох це чудова можливість поїхати за кордон на ідеальний відпочинок, що включає у себе сонце, море та пісок.

Звичайно, відпускта – це час для отримання задоволення. Скоріш за все, ви спланували свою відпустку завчасно, щоб вона була ідеальною, але, на жаль, не завжди відбувається все так, як ми того бажаємо. Багато відпочивальників отримують сонячні опіки або мають розлади шлунку під час подорожі. Відповідно результатам опитування 63% туристів повідомляють, що вони або їх попутник мали проблемим зі здоров’ям під час відпочинку.

У цьому циклі ми хочемо надати Вам рекомендації щодо запобігання небажаних наслідків.

1. Сонячний опік

Сонячний опік являється одним із найпоширеніших ризиків, з яким зустрічаються подорожуючі, адже його отримують приблизно 62% відпочиваючих. Симптомами являються почервоніння шкіри, біль та припухлість. В залежності від важкості – сонячний може спричиняти дискомфорт під час руху. Та найбільним ризиком є те, що він може стати причиною розвитку ,,меланоми,, – найнебезпечнішою формою раку шкіри.

Для того, щоб запобігти негативному впливу сонця на шкіру, рекомендовано носити світлий одяг з натуральної тканини, крислатий капелюх та окуляри, адже очі також потрапляють під вплив сонячного проміння. Також корисно використовувати сонцезахисний крем за 30 хв до виходу на вулицю та кожні 2 години, якщо ви знаходетесь на пляжі.

Якщо ви будете слідувати цим рекомендаціям, то ваші шанси на отримання сонячного опіку та пошкодження шкіри значно зменшаться.

2. Жаркий клімат

Вибираючи місце відпочинку, багато хто орієнтується на стан погоди – і, як правило, чим тепліше, тим краще. Хоча жаркий клімат може бути основним ризиком для здоров’я. Тепловий удар являється одним із головних ризиків.

Щоб вберегти свій організм варто, більше часу проводити у тіні, носити вільний одяг, пити багато рідини. Якщо ви відпочиваєте поблизу водойми, варто часто погружатися у воду. Та будьте обачними з відвідуванням басейну, адже можливо там на вас очікує халепа.

3. Паразити у водоймах

Велика кількість відпочивальників проводить свою відпустку насолоджуючись плаванням у водоймах. Дослідження показали, що протягом останніх 20 років спостерігається значний ріст захворювань, визваних паразитами, котрі проживають у відкритих водоймах.

Найрозповсюдженішим паразитом вважається криптоспоридія, що розповсюджений у басейні та стійкий до впливу хлору. Це значить, що він може жити до 10 днів.

Щоб вберегти себе слід дотримуватися простих правил:

1. Не відвідувати водойим, якщо є проблеми зі шлунком.

2. Приймати душ перед входом та після виходу з басейну.

3. Уникати попадання води до роту.

4. Їжа та напої.

Під час подорожі за кордон, особливо у країни іншої культури, завжди прийнято коштувати страви традиційної кухні. Та не завжди враховується те, що змінна раціону харчування та їх спосіб приготування може нашкодити організму.

Приблизно 12% подорожуючих отримують харчове отруєння під час відпустки. Воно може тривати протягом декількох днів. Щоб такого не трапилося слід дотримуватися простих правил. Рекомендується уникати вживання водопровідної води, з обережністю вживати екзотичні овочі та фрукти, рибу та молюски. За даними дослідження саме ці продукти викликають ряд захворювань.

......далі буде......

Наверх