Шрам – прикраса чи вада?

Шрам – прикраса чи вада?

Один з видів прикраси тіла, який викликає у мене двояке почуття, - це шрамування або скарифікація. З одного боку – якось моторошно виглядають ці шрами, з іншого - все ж якась краса і привабливість в цих візерунках теж є. Така традиція прикрашання тіла - давня, але до цих пір практикується серед деяких племен Австралії, Нової Гвінеї, а найбільше серед племен Західної Африки.

Візерунки з шрамів на тілі "говорять". Вони можуть розповісти про належність до тієї чи іншої етнічної групи, про сім'ю і статус господаря шрамі, про його вік. У багатьох племенах шрами гарантують успіх у протилежної статті: чоловік або жінка, яка не прикрашені орнаментом з шрамів, вважаються непривабливими, а також боягузами, які бояться болю.

Послідовність появи орнаменту на тілі і його дизайн регламентуються традицією. У деяких племенах, як наприклад, в племені Гаанда з Нігерії, шрами дівчаткам починають наносити вже з п'яти років. Спочатку малюнок наноситься на животі, через певні проміжки часу додаються малюнки на лобі, передпліччях, талії, стегнах. Всього - 8 ділянок тіла, після чого дівчинка вважається готової до заміжжя.

А ось в племені Нуба перші шрами роблять дівчаткам у віці 10 років. Візерунок наноситься на талії. Потім, коли дівчинка дозріває, прикрашається область грудей. При народженні дітей додаються орнаменти на спину, руки і ноги.

Та не завжди наявність шраму є традицією чи прикрасою тіла. Найчастіше у нашому суспільстві вони з’являються внаслідок нещасних випадків, захворювань чи операцій. Шрами мають неестетичний вигляд, що спричинає дискомфорт для їх власників. Якщо ви маєте шрам чи рубець, що заважає вам, ми постараємося допомогти. Сформувавши звернення на нашому сайті Telederm.com.ua ви можете отримати онлайн консультацію про подальші дії щодо вашої проблеми.

Наверх