5 правил засмаги, про які варто згадувати кожного літа.

5 правил засмаги, про які варто згадувати кожного літа.

Не бути на сонці занадто довго, не засмагати з 11 до 16, а після купання завжди наносити сонцезахисний крем. Ці елементарні правила знають усі, та є нюанси, про які ви, можливо, навіть не здогадуєтесь.

1. Креми з SPF вище 50 не працюють.

Насправді, сонцезахисний крем з поміткою SPF 90 чи 100 – це фікція. За європейськими стандартами взагалі заборонено писати на упаковці подібних засобів число більше 50. Креми з SPF 100 дають таку ж ступінь захисту, як і з SPF 50, але коштують у два рази дорожче. Отже, купити такий засіб можна – гірше від нього не буде, але немає сенсу платити більше.

2. Підбирайте сонцезахисний засіб під свій тип шкіри.

Виявляється, лише 43% людей знають, що таке SPF і як правильно вибирати сонцезахисні засоби. Насправді все не так складно. Якщо у вас дуже бліда шкіра, ви погано засмагаєте або згораєте навіть в тіні, потрібно постійно користуватися засобами з SPF 50.

Якщо ж у вас світла шкіра, але засмага до неї все-таки повільно, але «прилипає», варто вибрати кілька засобів. Перші кілька днів використовуйте SPF 50, а потім сміливо переходите на SPF 35 або 20.

А ось тим, у кого немає ніяких проблем із засмагою, можна відразу брати креми і масла з середнім або навіть мінімальним захистом - від SPF 30 до SPF 15.

Після засмаги багато хто використовує звичайні креми з властивостями, що відновлюють. Це не правильно. Вони дають лише короткочасний косметичний ефект. Склад настільки слабкий, що не здатний запобігти зневодненню і лущенню шкіри. Щоб цього не сталося, варто придбати спеціальний крем або лосьйон з написом «after sun». Такі засоби містять потужні комплекси рослинних інгредієнтів, які заспокоюють шкіру і продовжують засмагу.

Отже, тим, хто дуже погано засмагає, доведеться користуватися кремом з максимальним ступенем захисту все літо. Якщо засмагаєте повільно, беріть два засоби з SPF 50 і 20, а всім іншим можна відразу користуватися кремом або олією з фактором захисту SPF 15. І не забудьте про спеціальний крем після засмаги.

3. Звертайте увагу на склад сонцезахисних засобів.

Те, що написано дрібним шрифтом на етикетці, зрозуміло хіба що лікарям і хімікам - всім іншим доводиться вірити на слово консультантам. Однак кожному покупцеві варто знати, що існує три види захисних фільтрів: фізичні, хімічні і натуральні.

Фізичні - оксид цинку (zinc oxide) і діоксид титану (titanium dioxide) - утворюють щільний непроникний шар, який відбиває сонячні промені. Він захищає добре, але може залишити білу плівку на шкірі.

Хімічні фільтри - поглинають випромінювання і не дають йому проникати глибше. Якщо у вас чутлива шкіра, то таких засобів варто уникати: при боротьбі з випромінюванням вони виділяють тепло - це веде до підвищення температури шкіри і може викликати алергічну реакцію. Також креми з хімічними фільтрами шкідливо використовувати, якщо ви перебуваєте на сонці більше двох годин.

Натуральні фільтри - це органічні масла, які одночасно відображають і поглинають шкідливі промені. Найвищим фактором захисту мають масла насіння моркви і малини (SPF від 28 до 50), масло зародків пшениці (20), авокадо (15), кокосове і оливкове (від 2 до 8). Стовідсотковий захист такий фільтр не дає, але в комплексі з фізичними і хімічними «колегами» може працювати дуже ефективно.

Отже, ідеальний засіб ще не винайшли - доведеться вибирати, з якими вадами ви готові змиритися.

4. Захищайте волосся

Влітку волосся швидко брудниться. Якщо не хочете мити голову щодня, потрібно користуватися зволожуючими шампунями для чутливої шкіри голови, а про живильні і відновлюють забути до осені. Або ж купіть спеціальні сонцезахисні засоби (шампуні, кондиціонери, маски, спреї, креми, сироватки), до складу яких входять мінеральні масла, кераміди, жирні кислоти, вітаміни і протеїни. Вони не тільки очищають, але і створюють захисний бар'єр на клітинному рівні і не дають сонцю знебарвлювати волосся.

5. Використовуйте декоративну косметику з SPF

Якщо влітку ви користуєтеся косметикою, нехай вона буде з SPF-фактором. Тільки пам'ятайте, що без спеціального сонцезахисного крему ви все одно можете згоріти. Якщо декоративна косметика (тональний крем, пудра або помада) мають рідку текстуру, значить, в її складі є багато води. Це може знизити фактор захисту від сонця в кілька разів.

Якщо використовувати тональний крем або пудру з SPF кожні дві години, можна не наносити на обличчя сонцезахисний крем.

Прислухайтеся до рекомендацій, будьте красивими та здоровими!

Наверх